ATIKLARDAN TASARIMA

ATIKLARDAN TASARIMA

08.03.2022 210

ATIKLARDAN TASARIMA

Proje hakkında

 

Projemizde asıl amacımız; Hayat boyu öğrenen, öğrendiğini uygulayabilen, tasarım sürecini anlayabilen, yorumlayabilen, yönetebilen ve değerlendirebilen teknolojiye ayak uydurabilen bireylere geri dönüşüm konusunda da farkındalık oluşturmaktır.

 Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak tekrar kullanışlı hale dönüştürülmesine denir. Geri dönüşüm tasarımları ile öğrenciler, sosyal becerilerini (iş birliği, iletişim becerileri, grup ortamında kendi fikrini verilerle destekleyebilme) özelliklerini geliştireceklerdir. Bu proje ekonomi ve doğal kaynaklara ilişkin sürdürülebilir kalkınma konularındaki etkisinin farkına varmalarına yardımcı olacaktır. Geri dönüşüm sayesinde ülkemizde israfın önüne geçilerek atıkların miktarı azaltılmış olur.

Kağıt, karton, plastik, metal ve organik atıkların geri dönüşümü ile birlikte doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilecektir. Kompost ve sabun yapımı organik atıkların geri dönüşümde kullanılan en iyi alanlarından biridir.

Kompost, bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak dönüştüğü organik gübredir. Kompost değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanarak elde edilebilir. Geri dönüşümü sağlanan birçok organik atık çevre kirliliğinin de önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.

 

From Waste to Design

About Our Project

Our major goal in our project is to raise awareness about recycling for individuals who are constant learners, who can apply what they have learned, who can understand, interpret, manage and evaluate the design process, and keep pace with technology.

Recycling is the conversion of waste that can be reused into a useful form by subjecting them to physical or chemical processes. With recycling designs, students will develop their social skills (cooperation, communication skills, supporting their ideas with data in a group environment). This project will help them realize its impact on sustainable development issues related to the economy and natural resources.

With there cycling of paper, cardboard, plastic, metal, and organic wastes, the depletion of natural resources will be prevented. Compost and soap making is one of the best ways for recycling organic waste.

Through the recycling process, waste is prevented and the amount of waste is reduced. Compost is a moist-oxygenated conversion fertilizer of vegetable and animal wastes by decomposing a little. Recycled organic waste will provide a great impact and reduce environmental pollution.

HEDEFLER

 

•  Evsel atıklarda geri dönüştürülebilen ve dönüştürülemeyen maddeleri ayırt eder.

•  Bilimsel organik olarak  meyve sebze ayırma becerisi kazandırabilme

•  Karşılaşılan problemlere geri dönüştürülebilir veya atık malzemeler kullanarakbilimsel

yöntemlerle ve teknoloji tasarım süreçleriyle çözüm sağlanabileceğini kavratmak,

•  Görselleştirme becerisi kazandırmak,

•  Özgür, özgün ve yenilikçi düşünme becerileri kazandırmak,

•  Doğal ve beşerî bilimlere ilişkin merak uyandırarak ve tutum geliştirerek eldeedilecek bilgilerin tasarım yoluyla ürünleştirilebileceği konusunda bilinçkazandırmak,

•  Günlük hayatta karşılaştıkları problemlerin çözümüne ilişkin sorumluluk almalarını ve bu problemlerin çözümünde teknoloji geliştirme süreçlerini ve tasarım becerilerini kullanmalarını sağlamak,

•  Özgün fikirlerin değeri ve fikrî hakların korunmasının teknolojik ilerlemeyekatkısının bilincini kazandırmakamaçlanmıştır.

•  Tasarımcıların uyguladığı problem belirleme ve şartlara göre en uygun çözümönerisi geliştirme süreçlerini anlamalarına yardımcı olmak,

 

ÇALIŞMA SÜRECI

MART 2022

01/03/2022-30/03/2022 Projeye ortak bulma. projenin okulda ve sosyal ağlarda tanıtılması, web 2araçları kullanılarak twınspace sayfalarının düzenlenmesi

-               Proje logosu ve afiş seçiminin yapılması- Proje ortakları ile online toplantı yapılması

-           Öğrenci .öğretmen .ülke ve şehir tanıtımları yapılması, Ön anket yapılması

-           E Güvenlik semineri

-           Ön anket yapımı(öğrenci ,Öğretmen)

-           Geri Dönüşüm nedir ve Geri dönüşümün önemi sunumu

-         e-Twinning okul panosu hazırlanması, Fotoğraflar Twinspace 'e yüklenecek

-           Görev dağılımı hazırlanacak.

-           Atık malzemelerden saksı tasarımı

-           Kompost nedir organik gübre üretimi

-           Saksı tasarımlarına kompostla bitki dikimi ve gözlemleri

 

 

NİSAN 2022

 

01/04/2022- 30/04/2022 – Atık yağlardan sabun yapımı

- Atık malzemelerden sabunluk tasarımı                                                              - Okul web sitesinde projenin tanıtımı yapılacak.Projenin yaygınlaştırılması sağlanacak.

                                           . Atıklardan müzik aletleri yapımı.

                                            . ORTAK ÜRÜN  şarkı yapımı

                                           . KARMA TAKIM Çalışmaları (WORDART Kelime Bulutu Çalışması)

-   Fotoğraflar Twinspace 'eyüklenecek.

  -Kahoot çalışması

                                             -Son anket yapılacak.

-Proje yaygınlaştırma çalışmaları ( Youtube,İnstagram sayfamız)

yaygınlaştırılacak.

-Öğrenci teşekkür belgelerinin takdim edilmesi.

 BEKLENEN SONUÇLAR

Projede olan tüm öğrencilere  kompost kelimesini kavratarak,geri dönüşümün önemini öğreterek,  tüketimi azaltan, tekrar kullanan ve geri dönüşümü sağlayan,dünya kaynaklarının gelecek kuşaklara da bırakabilen öngörülü bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

ULUSAL VE ULUSLAR ARASI KALİTE ETİKETİ BAŞVURMA SÜRECİ TAKİP EDİLİR.